Ziua Mondială a Asistenţei Sociale

Profesia de asistent social, își va deschide brațele în fața dumneavoastră pe data de 17 martie 2015 la Palatul Parlamentului cu ocazia ZILEI MONDIALE A ASISTENȚEI SOCIALE. Tema de anul acesta este intitulată: Asistenţii sociali promovează demnitatea”.ASProAS împreună cu Centrul de Formare Continuă și Evaluarea Competențelor în Asistență Socială (CFCECAS) organizează, sub egida Federației Internaționale a Asistenților Sociali (IFSW) două activități distincte pentru această zi și anume:
Biblioteca Vie în Asistență Socială, ajunsă la cea de-a doua ediție, se va desfășura la Palatul Parlamentului între orele 10:00-13:00. Activitatea presupune promovarea asistenței sociale, a serviciilor sociale, dar și promovarea „misiunii” asistentului social în a oferi suport în accesarea de resurse, respect, demnitate și încredere persoanelor care se confrunta cu probleme sociale. De ce Biblioteca Vie v-ați putea întreba? deoarece aici veți întâlni  „cărțile vii ”din acest domeniu, fiind chiar asistenții sociali care au scris în filele lor mulți ani de practică. Le puteți citi pagină cu pagină, discuta, afla tainele experiențelor deosebite prin care au trecut în sprijinirea beneficiarilor. Biblioteca Vie în Asistență Socială vă va duce într-o călătorie profesională de neuitat.
Evenimentul de Promovare în Stradă, este cea de-a doua acțiune ce va avea loc în Ziua Mondială A Asistenței Sociale, în intervalul orar 13:00- 15:00 care se va desfășura în Piața Revoluției și pune în valoare profesia de asistent social, prin intermediul grupurilor de participanți. Aceștia, vor realiza trasee de deplasare pe parcursul cărora vor oferi trecătorilor flyere cu informații despre eveniment și despre ce înseamnă să fii asistent social. Participanții de la demersul din stradă vor purta tricouri de identificare cu mesajul temei din acest an. Echipa de INTERNSHIP ASProAs va susține, îndruma și ajuta participanții pe toată perioada de desfășurare a activităților. Vă invităm alături de noi, pentru a lua parte la prima inițiativă de promovare în stradă, a asistenței sociale.
În Ziua Mondială a Asistenței Sociale,vom face cunoștință cu DEMNITATEA. După cum exprimă și motto-ul, se pune accentul pe promovarea demnității în relație cu serviciile de asistență socială și cu profesia de asistent social. Demnitatea reprezintă valoarea fiecărui individ de care nu poate fi privat, îl face uman dincolo de etichetările la care este supus în viața de zi cu zi. O persoană demnă, va sta mereu cu capul ridicat și va interveni oricând este nevoie în ajutorarea celorlalți, pentru aș găsi demnitatea pierdută.
Asistenții sociali apreciază demnitatea ca fiind prețioasă și vor să o transmită și celor din jur pentru a nu se lăsa înfrânți atunci când se află într-un moment critic, pentru a le indica cât sunt de valoroși. Asistentul social acționează la nevoile beneficiarilor, îi sprijină arătându-le că fiecare este unic în felul lui, le apară interesele, căutând să intervină și pentru alții ce sunt implicați. Demnitatea, pornește acest drum de la om reflectându-se tot la om. Așa se manifestă și asistentul social, el respectă și pune în valoare drepturile persoanelor asistate, de a stabili singuri propriile alegeri și opțiuni fără a le calcula pe cele ce țin de trecut, îi îndeamnă să parcurgă traiectoria de rezolvare a problemelor împreună cu ei.
Orice persoană are dreptul de a se realiza pe sine, atâta timp cât ea nu încalcă drepturile celor din jur. Demnitatea, este o calitate de prestigiu prin  intermediul căreia putem avea libertatea de a gândi și a ne comporta în favoarea noastră și a mediului din care facem parte fără să îi afectăm pe ceilalți. Demnitatea mai este și elementul principal după care ne orientăm în viață. Chiar dacă noi ne bucurăm de beneficiile demnității în viața noastră, ca asistenții sociali investim în a-i ajuta pe oameni să își regăsească respectul față de ei înșiși.
În România asistenții sociali promovează demnitatea, pentru a face cunoscute drepturile cetățenilor de pretutindeni. Pentru a înfăptui acest prag al asistenței sociale trebuie să fii pregătit la nivel de studii superioare, să ai disponibilitate (mentală și emoțională) și devotament față de valorile profesionale, iar asistenții sociali au pregătirea necesară, au aprofundat pe parcursul anilor universitari, psihologia în asistență socială ,comportamentul și mediul social, metodele și tehnicile în asistență socială, politicile sociale, etica și valorile în asistență socială dar și multe altele, pentru a îndruma și încuraja pe toți beneficiarii să-și găsească drumul spre demnitate.
Profesia de asistent social și demnitatea beneficiarilor de servicii sociale trebuie promovate nu doar de către asistentul social. Și asta pentru oamenii, trebuie să știe și să cunoască cu ce se ocupă asistența socială, cum este definită valoarea demnității într-o societate care investește în totalitatea semenilor noștri ce se confruntă cu probleme sociale.
Vă așteptăm pe 17 martie, să luați parte alături de noi la această sărbătoare a asistenței sociale și a deschideri către ajutorul social. Veți fi împliniți din toate punctele de vedere. Pentru mai multe informații despre BIBLIOTECA VIE, Evenimentul de promovare din stradă și a DEMNITĂȚII accesați paginile web www.asproas.ro sau www.cfcecas.ro

Roxana Codin

Studentă la „Facultatea de Sociologie și Asistență Socială”, Universitatea din București, specializarea Asistență Socială, anul I

Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.